intensivutredningar HIU
De svåraste situationerna kräver den tyngsta kompetensen
Vissa frågeställningar är mer komplicerade än andra. När socialtjänsten till exempel behöver kartlägga föräldraförmågan kontra barnens behov, se om det råder omsorgssvikt och/eller ta ställning till om barnen kan bo kvar hemma krävs en djupare utredning.
På Resursforum är vi specialister på hemmabaserade intensivutredningar HIU i familjer där oron för barnen är så stor att man överväger placering. Vi som utreder är engagerade och välutbildade socionomer med många års erfarenhet av komplicerade utredningar enligt socialtjänstlagen. Vårt främsta mål är att göra omfattande, noggranna och rättvisa intensivutredningar som alltid utgår från barnens bästa.
Vi utreder på ett ödmjukt sätt inför familjens situation och svårigheter. Vi bemöter alla våra familjer med respekt och intresse för deras olika upplevelser och erfarenheter. I våra fördjupade utredningar strävar vi efter att alla familjemedlemmar ska känna sig lyssnade på och förstådda. Utifrån detta kan vi vara tydliga med vilka brister vi ser i omsorgen av barnet. Vi undersöker föräldrarnas förmåga till mentalisering och förståelse för hur barnet påverkas av bristerna och familjens situation. Om föräldrarna kan förstå mer om sig själva och hur deras familjemönster skapats är det lättare att göra insikter om att förändringar behövs. I möjligaste mån undersöker vi föräldrarnas förändringspotential som en del av utredningen.
I familjens eget hem är det enklare att få en bild av hur det verkligen ser ut.
En intensivutredning innebär alltid en påfrestning för familjen, men om man får stanna kvar i sin egen hemmiljö blir stressen mindre påtaglig. Familjemedlemmarna kan behålla sin naturliga vardag och barnen får behålla sin förskola och skola. En hemmabaserad intensivutredning är ofta mer rättvisande då samspelsmönster, rutiner och relationer inte riskerar att påverkas av en förändrad miljö.
Vi är alltid två utredare i familjen och det är samma utredare som lär känna familjen och följer processen. Vanligtvis tillbringar vi 10-15 timmar/vecka hos familjen under ca 8 veckors tid, och vår utredningsmodell lämpar sig för er som vill ha svar på frågor som:
- Hur kommer det sig att vi inte kommer åt problematiken?
- Hur ser anknytningsmönstret mellan barn och föräldrar ut?
- Hur ser förälderns omsorgsförmåga ut?
- Hur ser samspelet ut mellan föräldrar och barn?
- Hur påverkas barnet av familjemönstren?
- Hur kan föräldrarna tillgodose barnets behov av skydd?
- Kan föräldrarna möta barnets känslomässiga behov?
- Har föräldrarna förmåga till mentalisering och förstår hur deras agerande påverkar barnens beteende?
- Hur ser föräldrarnas utvecklingspotential ut?
- Kan barnet bo kvar hemma och vilka insatser behövs i så fall?
Utredningen avslutas med en utförlig, skriftlig rapport som ger svar på utredningsfrågorna från socialtjänsten och som innehåller analys och bedömning. Inför avslutningsmötet med socialsekreterare går Resursforum igenom utredningen med föräldrarna för att skapa transparens och begriplighet i det som skrivs. Med skrivtid är hela utredningen klar på 10 veckor.
En hemmabaserad intensivutredning HIU ger ett tydligt beslutsunderlag till en lägre kostnad.
Resursforums hemmabaserade intensivutredningar upplevs ofta som mindre påfrestande och ger därför ett ärligare, mer nyanserat och rättvisare beslutsunderlag. Dessutom är de många gånger mer kostnadseffektiva än en utredning via ett utredningshem.
Vi bygger tillitsfulla relationer – inte minst till våra uppdragsgivare.
För oss är ett nära och transparent samarbete med socialförvaltningen A och O. Därför planerar vi in regelbundna uppföljningssamtal där även familjen deltar.
Vill du veta mer? Kontakta gärna Magdalena Hjortzberg, 0768-86 33 68
behandling
Skräddarsydda behandlingar till varje enskild familj
För oss på Resursforum är det en självklarhet att varje familj och varje problemställning är unik. Därför skräddarsyr vi alltid våra behandlingspaket utifrån den aktuella familjens speciella behov och förutsättningar, och matchar det sedan med rätt kompetens. Vi är engagerade och välutbildade, samt arbetar utifrån en systemisk och salutogen grund och har många års erfarenhet av familjebehandling.
I vårt arbete kombinerar vi följande:
Enskilda samtal med föräldrar:
Med genogram och tidslinjer skapar vi en bild av familjens historia. De vuxna får möjlighet till reflektion som leder till nya insikter samt förståelse för den egna föräldrarollen.
Familjesamtal med både barn och föräldrar:
Fokus på relationer. Samspelsmönster identifieras och stärks. Dysfunktionalitet uppmärksammas och benämns för att skapa möjlighet till utveckling och förändring.
Samspel i praktiken:
Fokus på utvecklingsstödjande samspel. Vi hjälper föräldrarna att förstå de behov barnen ger uttryck för och föreslår konkreta sätt att bemöta dessa.
Praktisktpedagogiskt arbete:
Tillsammans med familjen skapar vi positiva strukturer som får vardagslivet att fungera.
Marte Meo:
Med hjälp av filmsekvenser ur familjens vardag analyserar vi samspelet mellan barn och vuxna. Filmsekvenserna blir dessutom ett pedagogiskt verktyg i förändringsarbetet.
Nätverksarbete:
Vi involverar personer i familjens närhet i förändringsarbetet. Det kan handla om allt från nära släktingar till personalen på förskolan.
Circle of Security/COS:
Ett relationsbaserat föräldraskapsprogram med fokus på föräldraengagemang och -närvaro.
Vi bygger tillitsfulla relationer – inte minst till våra uppdragsgivare.
För oss på Resursforum är ett nära och transparent samarbete med socialförvaltningen A och O. Därför planerar vi in regelbundna uppföljningssamtal där även familjen deltar.
Vill du veta mer? Kontakta gärna Magdalena Hjortzberg, 0768-86 33 68
Resursforums Marte meo-behandling vänder sig till:
Föräldrar som bedöms vara i behov av och är motiverade till att utveckla sin förmåga att stödja barnets utveckling och förmåga att söka föräldrarnas stöd.
Jourhemsföräldrar med syftet att hjälpa dem se det aktuella barnets behov och initiativ. På så sätt kan de tidigt möta dessa signaler på ett sätt som hjälper barnet i sin utveckling.
Familjehemsföräldrar kan i samband med placering få stöd i att lära känna barnet för att lättare kunna se och följa barnets behov. Efter en tids placering kan det hända saker som väcker frågor. Genom Marte meobehandling kan familjehemsföräldrar få stöd i att möta och lära sig förstå varför barnet gör som det gör eller varför reaktionerna ser ut som de gör.
Marte meo är en samspelsbehandling där videoinspelningar av vardagliga samspelssituationer analyseras tillsammans med föräldern. Det sociala samspelet och kommunikationen mellan exempelvis förälder och barn är viktiga komponenter för att främja en gynnsam utveckling och trygg anknytning hos barnet. Marte meo används för att stödja och hjälpa föräldrar att se behov och resurser hos barnet och de egna möjligheterna att svara utvecklingsfrämjande på barnets behov samt den egna möjligheten att påverka samspelet mellan sig själv och barnet i positiv riktning. Marte meo har sin främsta grund i anknytningsteori och utvecklingspsykologi. Behandlingen utförs av socionomer som är vidareutbildade till Marte meoterapeuter och Marte meovägledare. Resursforum har kontinuerligt tillgång till Marte meo handledning.